Tools

Dakadviseur alles over platte daken

dinsdag, 25 juni 2024

Isolatiemateriaal

Geëxpandeerd polystyreen (Engelse afkorting:EPS, naar expanded polystyrene) is een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunststof, in de volksmond 'piepschuim' genoemd. Vroeger werd het ook wel tempex of PS-Hardschuim genoemd.Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel telt 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat EPS qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Vocht (en waterdamp) tasten EPS niet aan. Grote mechanische belastingen kunnen dankzij de specifieke celstructuur worden opgenomen. EPS-producten zijn licht van gewicht. EPS is een 'monomateriaal', wat wil zeggen: bestaande uit één materiaalsoort, waardoor het bij uitstek voor recycling in aanmerking komt. Bovendien is het grondwater-neutraal.

PU (Polyurethaan) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent. PIR (Polyisocyanuraat), is een verbeterde versie van polyurethaan (PUR). Polyether, wordt normaal gebruikt als catalisator bij de productie van polyurethaan. Bij de productie van polyisocyanuraat, is het polyester vervangen door polyol. Daardoor is er meer methyleendiphenyldiisocyanaat (MDI) in het polyisocyanuraat aanwezig dan in het polyurethaan, daardoor is het een beter isolerend product.

Minerale wol
is de algemene aanduiding van twee soorten isolatiemateriaal namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen.Het smeltpunt ligt op het zelfde niveau als de bronproducten. Dit ligt voor glas iets lager dan voor steen. Deze vezels zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Dit is het resultaat van onderzoeken in opdracht van onder andere de Mineral Wool Association (MWA). Wel geeft minerale wol veel stof af waardoor het verstandig is een stofmasker te dragen bij het werken met minerale wol.

Blauwplaat bv

Ecotherm.nl

Dewin Isolatie bv

Isobouw

Jevano bv

Knauf Insulation b.v.

Kingspan Insulation

Nestaan Holland b.v.

Pittsburgh Corning Nederland B.V. / Foamglas

Rockwool

Schulpen Schuim

Unidek b.v.

Unilin Systems

Wecal Isolatie

Weston Isolatie b.v.

Witteburg BV

Keon dakwerk b.v

Klaasjezevensterstraat 149
3193 TV Hoogvliet
Zuid-Holland
RSS Feeds